Spējraisis

Turpinam vēl ar gada vārda pretendentiem, kas tika ilustrēti.
Spējraisis – no vārda “coach” (treneris). Un ļoti cieši saistīts ar “Life Coaching”.
Spējraisis


2 Replies to “Spējraisis

  1. LATVIJA. VALODA UN VALODNIEKI.
    “IR” – Ieva Alberte / Pēteris Pūrītis.
    Tas ir ārprāts! Tas, kas notiek ar latviešu valodu pašreiz!
    “ Klejojot i-netā, liekas, ka valoda ir turpat, kur tauta – uz izmiršanas robežas”, saka P.P. /Pēteris Pūrītis/.
    Jā! Bet, kur gan tai citur būt!?
    Pārņem vēlēšanās kauties, vai, vismaz, skaļi kliegt! Un riebums pret visiem šiem cilvēkiem, kuriem, it kā, rūp šis jautājums. Neizskatās, ka rūp, izskatās nožēlojami!
    I-netā un datorā lietoto vārdu “ pārnešana”/pārlikšana latviešu valodā nav jau pat smieklīga. Tā ir atbaidoši nožēlojama!
    Vai latviešu valodu skolās māca? Kas ir “ atvieglotā gramatika”? Kā var “ atvieglot” valodas lietošanas pamatu – gramatiku!?
    Sekas – valodas iznīcība.
    Piemēram, kas ir “ pēc noklusēšanas”?! Latviešu valodai šim vārdam ir gluži cita jēga! Vai mūsu valodnieki, vai – kas nu tur nodarbojas ar svešvārdu tulkošanu vai “ pārnešanu”, ir tik debili, ka spēj tikai “ pārnest”, bet ne iztulkot vārda būtību / jēgu, tā, lai cilvēkam būtu skaidrs!? Vai valodnieki nezin vārda “ noklusēt” nozīmi latviešu valodā? Nepasacīt / noklusēt – turēt muti, ja gribat!
    Vēl viens “ šedevrs” – atkritne! Cilvēks atkrīt krēslā no noguruma. Atkrīt, lai ievilktu elpu! Atkrīt apmetums no sienas!
    Nepārtraukti lasām: Saeima pieņēma likumu, viņš nedarbojās! Nesaprotu! Kā? Vai “ viņš” nekustināja kājiņas/rociņas!? Varbūt, tomēr – TAS nedarbojās? Ja pat augsta līmeņa deputāti nepārzina elementāru valsts valodas gramatiku, kāds tad ir šo cilvēku kultūras līmenis, piedodiet!?
    Kādu laiku atpakaļ bija uznācis kaut kāds kolektīvs masu mēdiju(!) trakums ar garumzīmes lietošanu. Piemēram, Hilērija Klintone( Hillary Clinton), utt,utt,utt. Tagad pārgājis, paldies Dievam!
    Masu mēdiji! Tāda vārda “mēdiji” latviešu valodā nav! Ir mēdīšanās. Ir vārds “ medijs/mediji” – starpnieki. Neturpināšu, paši zināt.
    Liekas, valodnieki – cilvēku grupa, kam nav ko darīt, kuri muļķojas, nodarbojas ar niekiem un par to saņem algu. Izskatās, ka nevis paturēt / saglabāt, bet kropļot valodu – viņu pamatuzdevums.
    Jau aprakstot pašu valodnieku sapulci, P.P. saka: “ …garlaicīgi, vajadzētu uzspēlēt zolīti!”
    Normāli!?
    Tie esot valodas glābēji!?
    Vārds “ karavīre” – stundām ilgi gatavi diskutēt par šo vārdu! Es jums, godātie, bez atlīdzības pateikšu priekšā. Ja ir vīrietis – viņš karavīrs, protams. Bet, ja ir pienākuši laiki, kad karā/armijā jāiet arī sievietei, tad sieviete nepārvēršas vecī, ja vien nav izdarījusi dzimumorgānu transplantācijas operāciju. Ir, un paliek, sieviete, tātad – iespējams, karasieva! Karavīrs un karasieva! Kādai loģikai pakļaujas “ karavīre”!? Nešaubos! Valodniekiem šo unikumu izdosies ieviest. Jāattaisno, taču, sava eksistence!
    2015.gada vārds” atkraste”. Teikšu atklāti – vienkārši riebjās! Ar “ piekrasti”, taču, nepietiek!
    Aiz gara laika taisīt jaunus vārdus! Kāda velna pēc, vajadzētu no citas valodas kaut ko pārnest! Kāda velna pēc, latvietim vajag “ braunagu”! Spējastis, otrastis, spējraisis!!! Jūs sapratāt!? Ja latvietis, tagadējos laikos, var atļauties otrās un trešās brokastis, vai tējas dzeršanu 17.00 – vai tad tā arī nevar pateikt!? Vai, patiesi, “jālien bez ziepēm” pasaulei “vienā vietā”, kā kādreiz tas tika darīts krievu laikā!?
    Tajā pašā laikā, vai kāds no valodniekiem, ir pamanījis, kaut vai šā paša žurnāla vai, jebkura preses izdevuma, jebkurā rakstā – sevišķi, pieturas zīmju kļūdas? Vai latviešu valoda ir atvieglota tik tālu, ka vairs nepastāv ne divdabji, ne divdabja teicieni? Vai izdevniecības ir tik trūcīgas, ka nespēj/negrib/nav nepieciešams algot, kaut vai vienu, korektoru!?
    Nu jau daudzus gadus atpakaļ, kalendārā tika ieviestas izmaiņas – pievienoti jaunvārdi. Tas gan nekādu ļaunumu nav nodarījis – tāda ākstīšanās vien. Tur, kur bija kāda brīva vieta, vai – bakstīts ar pirkstu – kur trāpīja, tur ielika kādu jaunu izgudrojumu/atvasinājumu, bieži vien – absolūtu kretīnismu – jaunizceptos jaunvārdus, nespējot pat sagrupēt vienā vietā/dienā vienas saknes/izcelsmes vārdus. Pameklēt/padomāt – kāda ir vārda izcelsme / nozīme, kā vārds radies – nu, tas jau par grūtu. Un radās kalendārs – atkritne!
    Jā, paskaidrojiet – kas tas ir – straumēšanas serviss!?
    Gribētu lūgt valodniekus: aizstāviet, taču, savu valsti! Nekropļojiet / nepiemēslojiet tās valodu!

    1. Paldies par vārdu medijs,tiešām lietoju to ar garumzīmi!Jūsu tekstā es piekasītos teicienam- daudzus gadus atpakaļ….Domāju,ka pareizi ir -pirms daudziem gadiem…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *